Népi kultúra

Vegyes szokások Korondon

A korondi határban
P. Buzogány Árpád felvétele
i


    29. Nyáron erős villámlás és mennydörgés idején a ház előtt a fejszével szoktak egyesek várat húzni és a várba a fejszét keresztesen belevágni. Ez megvédi a házat a villámcsapástól.

30. Húsvét előtt három héttel van a tekeres hét, ekkor nem jó majorságot (háziszárnyast), tyúkot ültetni, mert a kikelt csirkék tekeres lábúak lesznek. A tekeres hét után van a fekete hét, ekkor sem jó majorságot ültetni, mert a kotló alá rakott tojásokból sok zápon marad, ezt úgy nevezik, fekete záp.

31. Régebb úgy tartották, hogy a gyermek fürösztővizét este nem jó kiönteni, mert akkor a gyermek éjjel nem nyugszik.

32. Amikor a gyermek megszületik, azt a fürösztővizet, amelyben a gyereket legelőször fürösztötték, piros rózsafa tövére kell önteni, így a gyermek arca még felnőtt korában is mindig szép piros lesz (adatközlő özv. Lőrincz Mártonné szül. Molnos Erzsébet 55 éves, 1962. február. 11).

33. Régebb szokták a boszorkányok elvinni a tehén tejét. Ilyenkor Hegedűs Szőcs Mártonhoz szoktak menni. Ő a következőképpen járt el: a pajtaajtót és a könyöklőt fokhagymával körülkente. A tehén két szarvát átkötötte cérnával. A cérna közepére kötött egy másik cérnát, ezt a tehén hátgerincén végighúzta, befokhagymázta. Ekkor előkerestette a házigazdával azt a pokrócot, amellyel a borjút kifogták, amikor született. Ezt a pokrócot összefogták, a pajta közepére tették, és elkezdték ütni. Aki a kapun legelsőnek bement, az vitte el a tejet, mert amikor ezt a pokrócot ütötték, az illetőt ütötték, az érezte, csak nem lehetett látni. Ilyen esetnek az eredménye egy életre szóló harag szokott lenni.

    Ahogy a nép nevezte, Szöcs Marcibá amikor ment el, azt hagyta hátra a tehén gazdájának, hogy a tehénnek adjanak enni, sarjút, locsát (moslékot), csihányos szénát, s biztos, hogy a tejit visszahozzák. A legtöbb esetben a rosszul telelt tehenek tejét vitték el a boszorkányok.

István Lajos
Fejlesztő: Maxweb