Tárgyi örökségünk

Énlaka-konferenciák

Ezzel a megnevezéssel indítottak két évvel ezelőtt rendezvénysorozatot, amelynek meghívottjai – elsősorban társadalomtudományokkal és közművelődéssel foglalkozó szakemberek – kizárólag a településsel kapcsolatos témákról adtak elő. Tanulmányok Énlaka történetéről és kultúrájáról címen múlt évben jelent meg az elegáns kivitelezésű, színes felvételekkel illusztrált könyv, a 2007. október 6-án ott tartott konferencia tanulmánykötete Visy Zsolt régészprofesszor szerkesztésében, Szávai Márton közreműködésével, kiadta a Pro Énlaka Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Régészet Tanszéke.

2009. szeptember 24–26-án Mesterségek a székely közösségekben címmel szervezték meg a második konferenciát, amelyen számos intézmény (székelykeresztúri, sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi múzeum, kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a szervező Pro Énlaka Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Régészeti Tanszéke, a marosvásárhelyi Sapientia Egyetem Humántudományok tanszéke) szakemberei, illetve néprajzosok, fiatal kutatók vettek részt. A témákat a tágabb vidék – Énlakától, Kőrispataktól Székelykeresztúrig, Oroszhegyig, Vargyasig – szolgáltatta, a rendezvény utolsó napján pedig a résztvevők környékbeli tanulmányútra indultak.
    A megnyitóbeszédek előtt a faluhoz kötődő Czire Alpár fotós Vallomás Énlakához címen összeállított kiállítását tekinthettük meg, amelynek kapcsán az alkotó kiemelte: a 420 éve unitárius településnek 402 éve van iskolája, és a képek által időutazásra csábítja a nézőt. Értjük azt a célzást is, hogy ott közelebb van az ég a földhöz – nem csupán földrajzi elhelyezkedése miatt. Ennél szomorúbb, hogy a pár évtizede felső tagozatos iskola éppen ettől a tanévtől kezdve szűnt meg, takarékosságot célzó országos rendelkezés eredményeképpen. Még nem eléggé ismert a legnagyobb magyar mondása, miszerint aki az oktatáson próbál takarékoskodni, az a nemzet jövőjén spórol... Visy Zsolt pécsi professzor abbéli reményét fogalmazta meg, hogy a konferencia tekintélyének növekedése hozzá fog járulni Énlaka közösségének újbóli virágzásához.

P. Buzogány Árpád
Fejlesztő: Maxweb