Vezércikk

A Hargitai Megyenapok székelyudvarhelyi eseményeiről

 

    A Hargitai Megyenapok 2001-től kezdődően évről évre megmozgatják a megye településeinek életét. A többnapos rendezvénysorozat a legjobb alkalom arra, hogy a megye különböző régióiban működő kulturális intézmények, művészek, szakemberek jobban megismerjék egymás munkáját, felmutassák eredményeiket a közönségnek, eljuttassák saját értékeiket a megye minden területére. Alkalom nyílik arra is, hogy elszigeteltebb településekre is eljussanak színvonalas rendezvények.

    Az idén a rendezvénysorozat május utolsó hetében zajlott. A szervező kulturális intézmények – a megyei tanács munkatársainak koordinálásával – igyekeztek néhány fontosnak ítélt rendezvényt akár 3-4, egymástól távol eső településen is bemutatni. Szinte azt is mondhatnánk, kaleidoszkópszerűen forogtak a kulturális, szórakoztató események, mindig máshol bukkant fel a megye területén a színes forgatag. Így például a Kányádi Sándor 80. születésnapja tiszteletére született Kaláka előadóest, a Harry Tavitian dzsesszkoncert, az Ady-est, Selyem András bábszínháza és még számos rendezvény.

    Székelyudvarhelyen a tavaszi idény kulturális pezsgése jellemzi ezt a hetet. A megyenapok helyi szervezője, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont immár három éve igyekszik színvonalas és jellegzetesen helyi eseményekkel gazdagítani a kulturális kínálatot.

    Három fontos eseményt szeretnénk kiemelni a számos rendezvény közül.

    A Sepsiszentgyörgyön 2006-ban nyomdafestéket látott Háromszéki olvasókönyv nyomdokain járva, a Forrásközpont munkatársai 2008-ban összeállították annak udvarhelyi társát. Az idén a sorozat újabb kötettel bővült, a Csíki olvasókönyvvel. Akárcsak a 2008-ban kiadott udvarhelyszéki kötet, az idei is igyekszik átfogó képet adni a tájegység földrajzi, történeti, irodalmi, képzőművészeti értékeiről, hagyományairól. Szerkezetileg a kötet három részre tagolódik: Krónika, Gyaloglatok, Olvasókönyv. Így különülnek el a tanulmányok, útleírások és szépirodalmi írások egymástól, könnyen áttekinthetővé téve a kötet anyagát. A hasznos információkat tartalmazó, de olvasmányos írások, illetve a válogatott illusztrációk kellemes és hasznos olvasmánnyá teszik a Csíki olvasókönyvet.

    Az Udvarhelyszékről elszármazott művészek tavaly kezdeményezett gálaestje most is sikeresnek bizonyult. Jeles meghívottunk, dr. Dávid István orgonaművész – aki Székelyudvarhelyen született, ma Magyarországon él és idén ünnepli 60. születésnapját – megtisztelő jelenléte eleve meghatározta a helyszínt. Orgonakoncertje fennkölt hangulatot teremtett a Szent Miklós-hegyi római katolikus plébániatemplomban. A gálaest másik meghívottja Székely Zsejke operaénekesnő volt, aki Tordátfalván nevelkedett, ma a Kolozsvári Magyar Opera szólistája. Örökre szóló élmény volt élőben, régiónk kiemelkedő tehetségeinek előadásában olyan zeneműveket hallgatni, amelyeket ilyen színvonalon csak a nagyvárosok előadótermeiben hallhatunk.

    Nagy sikert aratott az Ady Endre halálának 90. évfordulója tiszteletére szervezett est is. A nagyváradi Kiss Stúdió Színház előadói, Varga Vilmos és Kiss Törék Ildikó évtizedek óta méltó tolmácsolói Ady verseinek. Ők sem idegenek Székelyudvarhelytől, hisz a valamikori Udvarhelyi Népszínház örökös tagjainak tekinti őket. Így az est családias hangulatban ért véget, a régi népszínházasok áradó szeretettel köszöntötték rég nem látott kollégáikat.

    Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik megtisztelték jelenlétükkel rendezvényeinket, valamint a művészeknek a színvonalas előadásokért

László Judit
Fejlesztő: Maxweb