Hajdani ízek Székelyföldről

Dédanyáink főzték

  Bárányleves májgaluskával

  Ezt a levest húsvét harmadnapjára főzték. A bárány felbontása után a tüdőt és a májat – még frissen – sós vízben megfőzték. Lehűtve, majd egy kantáros fazékba téve, leengedték a kútba, a víz fölé, hogy hideg helyen legyen. (Hűtőszekrény nem volt!)

  A főtt májat, tüdőt tormareszelőn lereszelték, hogy jó apróvá váljon. A húsvét másodnapjáról maradt piros tojásból 2-3 tojást hozzáreszeltek, ezt 1-2 nyers tojással pépesítették. Sóval, őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítették.

  A levet – amiben a tüdő, máj megfőtt – leszűrték, majd főni tették. Belefőztek 1-2 petrezselyemgyökeret és egy fej egészbe hagyott hagymát. A galuskának való masszát bőven lisztezett lapítón hengerré formálták, majd apró galuskákra szaggatták. Végül a forrásba levő lébe téve, lassú tűzön megfőzték. Halvány, száraz rántással sűrűsítették. Tálaláskor édes tejfölt kavartak bele, apróra vágott zöld petrezselyemlevéllel szórták meg.

 

  Rántottás leves, zöld tárkonnyal ízesítve

  Szalonnás, púpos tojásrántottát készítettek személyenként 2 tojásból. (Fedő alatt készül.) Közben a levesnek való vizet forrni tették. Ebbe belefőzték a simára kavart lisztes eresztéket, illetve az apróra vágott friss tárkonyt. A tűzről levéve, tejfölös, tojássárgás habarással összevegyítették, almaecettel enyhén savanyították. A púpos tojásrántottát kockára vágták, majd a forró levesbe tették. Kevés idő elteltével tálalták.

 

  Hagymás lepény

  Kenyérsütés alkalmával készült, kemencében sült.

  Amíg a tészta kelt, zsíros, borsos hagymatokányt készítettek (paprika nem jár bele!). A meglisztezett bevetőlapátra kinyújtották a kenyértésztát, széleit körben feltűrték. Az enyhén meghűlt tokányt szétterítették rajta. A kemence földjén megsütötték. Kaszálás idején az ebédnél kedvelt második fogás volt.

  A lepénynek édes változatát is sütötték. Cukros tejben grízt (darát) főztek. Míg meghűlt, gyakran megkeverték. Ekkor adták hozzá a tejfölt, cukrot és a nyers tojást. Ezzel az anyaggal vastagon megkenték a tésztát, majd sülni tették a kemence földjére. (Sütőben is megsüthető kelt tésztából!)

Cs. Gergely Gizella
Fejlesztő: Maxweb