Vezércikk

Kézműves és könyvvásár Csíkszeredában

A pünkösdi búcsú előtti héten hagyományosan Megyenapokat szerveznek Hargita megyében. Konferenciák, előadások, gyermekprogramok, koncertek, vásárok sorakoznak a programfüzetben. Ez az első tavaszi rendezvénysorozat, amikor a téli bezártság után kisétálhatunk a szabadtéri előadásokra, versenyekre, szétnézhetünk a vásárban, bekapcsolódhatunk a pezsgő programokba. A búcsúra érkező rokonok, ismerősök számára bő kínálatból tudunk választani a kulturális, hagyományőrző és tudományos rendezvények közül.

Csíkszereda főtere megtelik kézműves termékekkel megrakott sátrakkal. A kézműves mesterek változatosabbnál változatosabb portékákkal érkeznek a vásárba, amely a búcsúval zárul. A pünkösdi búcsú forgatagával ellentétben itt kényelmesen végigsétálhatunk a sátrak között, szóba elegyedhetünk a csipkeverő, gyöngyfűző nénikkel, a fafaragó mesterekkel, az üvegművesekkel. A kiállított termékeket szemügyre véve, adatokat szerezhetünk az adott mesterség történetét, a használt motívumok eredetét illetően is. Ha szerencsénk van, akár szemtanúi is lehetünk egy-egy darab elkészültének. Egy ilyen vásárban beszerezhetjük a házilag szőtt szőnyeget, falvédőt, asztalterítőt, de hagyományos – hétköznapi és ünneplő – ruhákat is vásárolhatunk. A vásári felhozatal alapján úgy tűnik, hogy egyre nagyobb becsben tartjuk a hagyományos kézműves termékeket, a minőségi kivitelezésű iparművészeti tárgyakat.

A kézműves vásárral azonos időben zajlik a Hargita Kiadó által szervezett könyvvásár, ahol elsősorban a helyi kiadók, könyvkereskedők vonultatják fel újdonságaikat, népszerű áruikat. Olyan kiadványokkal is találkozhatunk itt, amelyeket évközben nem találunk meg a könyvesboltok polcain. Mint minden vásárban, itt is számíthatunk vásári kedvezményekre.

Barta Tóni Bábszínháza rendszeres attrakciója sok vásárnak, a csíkszeredai gyerekek pedig hálás közönségnek bizonyulnak minden alkalommal. Idén a főtéri vásár fénypontja Paprika Jancsi Csúzlizdája volt. Amíg a szülők a könyveket lapozták, a kézműves termékek közül válogattak, a mesterekkel beszélgettek, alkudoztak, addig a gyermekek türelmetlenül, de fegyelmezett sorban állva várták, hogy „dióra töltött” parittyával célba vehessék a Csúzlizda örökmozgó ördögfiókáit.

A Hargita Megyei Kulturális Központ által szervezett hagyományos és iparművészeti termékek vására, valamint a könyvvásár egyre színesebb felhozatala azt mutatja, hogy a vásárlátogató közönség igényli a változatos, minőségi termékeket. Csíkszereda lakossága egyre szívesebben látogatja a hagyományőrző, kulturális eseményeket felsorakoztató megyenapi rendezvénysorozatot.

Bíró Emese
Fejlesztő: Maxweb