Hajdani ízek Székelyföldről

Ferenczy-féle bárányflekken

    E helyen nem csupán a hagyományos (paraszti) konyha ízeit szeretnénk megörökíteni, hanem a régi fogadók, vendéglők megőrzött receptjeit is. Tavasz lévén, indítónak egy bárányhúskülönlegességet választottunk.

    Székelyudvarhelyen, a Székely Támadt vár közelében állott egykor a Ferenczy család által működtetett Korona vendéglő. Érdemes lett volna eredeti állapotában megőrizni ezt a régi fogadók építésmódját (zárt négyszögletű udvar, a fogatosok szekerei számára) idéző Ferenczy-portát – építészeti értékén túl – azért is, mert egyben kultúrtörténeti emlékhely. Nemcsak a szomszédos reáltanodából lyukas óráin ide menekülő Szabó Dezső és baráti társasága, nemcsak az élete nagyobbik részét itt töltő Tomcsa Sándor és életvidám kispolgárokból verbuválódott köre, hanem az erdélyi magyar irodalmi, színházi és zenei világ számos nagyja töltött e vendégfogadóban kellemes órákat.

    A „Ferenczy-féle bárányflekken” receptjét úgy közöljük, ahogyan a magyar kulináris művészet egyik kiválósága Kövi Pál lejegyezte: „Hozzávalók: 1 szopós bárány, só, pap rika (ízlés szerint). Készítési módja: A kövér bárányt kicsontoljuk, hártyáitól
megtisztítjuk. A húst kéttenyérnyi dara bokra vágjuk. A flekken vendégeink jelenlétében készül: az asztalra, melyet körülülnek, jókora tiszta, szagtalan falapítót (Erdélyben általánosan így nevezik azt a tárgyat, melyet az iro dalmi magyar nyelv fantáziátlanul a
vágódeszka szóval jelöl – szerk. megj ) helyezzünk és kézügybe sót, borsot, paprikát, kenyeret bőven. A báránysze leteket nagyon forróra (majdnem tüzesre) a kövérebbik felükön hirtelen meg sütjük. Amikor ropogós, piros kéreg sültrájuk, megfordítjuk, hogy az is ropogós kérget kapjon. Amikor a szeletek így ro pogós pirosra sültek, az asztal közepén lévő lapítóra tesszük, és gyors mozdu latokkal, nagyon éles nagy késsel azon sercegő-forrón darabokra aprítjuk. A húst vendégeink maguk sózzák, fűszerezik, és forrón eszik. Ne hagyjuk, hogy meglangyosodjék vagy kihűljön, mert zamatát teljesen elveszíti.”

*
Fejlesztő: Maxweb